Avui volem dedicar aquesta entrada del blog a l’element central dels nostres productes: les nostres olives. A Mas del Clos ens exigim una implicació i cura per les nostres oliveres així com de cada etapa de producció de l’oli: des del tractament de les olives, a la seva recol·lecció i a la producció de l’oli, tot per donar el màxim rendiment a les nostres olives i que produeixin un oli de màxima qualitat. Per això, avui volem parlar-vos de l’oliva d’arbequina i de la qualitat de l’oli que se n’extreu. Com ja sabreu, l’oliva arbequina és l’únic ingredient de les nostres gammes Gourmet (500ml) i Restauració (250ml), i un dels principals de la nostra gamma Premium (500ml), fruit d’un cupatge de les nostres millors olives.
L’oliva arbequina és una varietat d’oliva que prové, tal i com indica el seu nom, de la localitat d’Arbeca (Lleida), encara que la podem trobar a altres llocs com a la província de Tarragona, Saragossa i Osca.
Es distingeix per ser una oliva molt petita, un aspecte que no condiciona a l’hora d’extreure’n l’oli ja que, de fet, se’n pot extreure més que a altres olives que aparentment són més grans. Cada olivera ofereix una elevada productivitat, i la seva oliva és una de les varietats que més percentatge d’extracció abasta. Es recol·lecta en verd, en un període mig de maduració, gairebé mai a la seva maduresa total.
Sabor i atributs
La producció d’oli d’oliva verge arbequina pot presentar força variacions en funció de les condicions climatològiques i la textura de l’oli pot ser diferent depenent de la zona on creixin les oliveres i les condicions climatològiques del terreny i la temporada.
Pel que fa a l’oli que produeix, manté uns trets que s’equilibren els uns amb els altres. Té un sabor suau, fresc i lleuger, amb un toc dolç i afruitat. Per altra banda, ofereix una sensació d’ametllat molt agradable i un petit regust picant.
La varietat arbequina és més delicada, però, que altres tipus d’oli pel que fa a l’oxidació. Per poder mantenir les seves propietats de manera correcta s’ha de mantenir en una ampolla de vidre fosc, i així evitar que la llum incideixi en les seves qualitats, que fan que aquest oli sigui únic.
Usos
L’oli d’oliva extra verge d’arbequina és adequat per a l’acompanyament de molts plats de taula. És especialment aconsellable per acompanyar plats de peix i vegetals, i per donar un toc de sabor a plats més delicats en els que vulguem evitar que l’oli sigui el protagonista, ja que el seu sabor és més aviat suau. Seria el cas de plats de reposteria o per a l’elaboració de salses.
A Mas del Clos treballem per donar un tratcament de màxima cura a les nostres olives, per tal que donin un oli saborós i de molt alta qualitat. És així com aconseguim un oli reconegut nacionalment i internacional, en concursos com la Fira de l’Oli de Les Borges Blanques, l’AVPA de París, la Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre o la Fira de l’Oli de Móra la Nova. Descobriu els nostres productes aquí!